Професія оцінювача цікава тим, що постійно доводиться мати справу з найрізноманітнішими видами об’єктів. Так іноді нам доводиться виконувати оцінку специфічного майна ресторанів або столових чи кафе. А саме обладнання та посуду. І для того, щоб визначити вартість, наприклад, того ж посуду часто не достатньо просто зайти за посиланням на один з відомих сайтів та подивитись ціни. Адже навіть в спеціалізованих Інтернет-магазинах важко знайти адекватний об’єкт порівняння, не розуміючи, які взагалі існують види посуду.
Які бувають види посуду
З точки зору призначення посуд зазвичай поділяють на такі види:
- Кухонний посуд. Основна функція цих предметів – приготування їжі. З найпоширеніших предметів кухонного посуду можна виділити сковорідки, каструлі, чайники. Також до такого виду посуду відносять і додаткові предмети, наприклад, ополоники, різноманітні лопатки тощо.
- Столовий посуд. На відміну від кухонного такий тип посуду використовується не для приготування, а для подачі вже готових страв до столу. Найпоширенішими предметами цієї групи є, безумовно, тарілки та чашки. Сюди ж відносять столові прилади для вживання їжі: вилки, ложки й ножі.
- Посуд для зберігання продуктів. Причому як сирих, так і вже готових до вживання. До цієї групи відносяться банки, контейнери та інші найрізноманітніші ємності.
- Допоміжний посуд. Найрізноманітніші предмети, наприклад, серветниці, солянки та цукорниці, відра для льоду тощо.
Столовий посуд
Найбільш поширеним видом посуду, очевидно, є столовий. А найчисленнішими предметами, які до нього відносяться, є тарілки та чашки. Цікаво, що і перших, і других існує значно більша кількість різних видів, ніж багато хто це собі уявляє.
Тарілки зазвичай поділяють за розміром і призначенням на такі види:
- Столові. Глибокі та дрібні, відповідно, для подачі перших і других страв.
- Закусочні. Діаметром від 20 до 30 см.
- Десертні. До 20 см, для подачі в тому числі фруктів.
- Пиріжкові. Для хліба.
- Рибні. Їх відрізняє подовжена форма тарілки.
- Ікорні. Одні з найменших і пласких.
- Яєчні. Мають спеціальні бортики для подачі яєчні.
- Кокіль. За формою нагадують раковину, в ній зазвичай подають морепродукти.
- Менажниці. Розділені на кілька відділень тарілки. Використовуються для одночасної подачі декількох страв, наприклад, гарніру з соусом.
- Інші. Тарілки особливих форм.
Якщо ж говорити про чашки, то тут теж існує досить багато видів, про які ми часто навіть не замислюємося:
- для чаю;
- для кави;
- для бульйону;
- піали;
- різноманітні кружки тощо.
Ще більше існує найрізноманітніших келихів, склянок і чарок. Так свій посуд використовується для подачі практично кожного з численних видів спиртних напоїв. При цьому форма в першу чергу пов’язана з особливостями дегустації того чи іншого напою, а вже тільки потім виконує декоративну функцію.