Більшість простих людей не так часто можуть собі дозволити відвідати елітні ресторани, де за вечір можна залишити половину середньостатистичної зарплати. Однак, якщо все вдало склалося і ви можете собі це дозволити, то чому б не сходити в дорогий ресторан. Заклади преміум-класу відрізняються не тільки рівнем сервісу та атмосферою, але і якістю обслуговування. Однією з головних проблем, з якою може зустрітися непідготовлена людина при відвідуванні ресторану, є велика кількість столових приладів. Перед гостем можуть розкласти кілька ложок і виделок, дивні ножі та інші химерні прилади, про призначення яких складно навіть здогадатися.
Крім того, багато хто хоче здивувати гостей не тільки цікавими стравами, але й сервіруванням столу. Для цього купуються столові набори із численними цікавими предметами. Але придбати – це одне, а правильно користуватися – зовсім інше. Уникнути подібних казусів вам допоможе матеріал даної статті.
у даний час всі використовувані прилади можна розділити на 2 категорії:
- Основні, які служать безпосередньо для прийому їжі.
- Додаткові, які застосовуються для того, щоб покласти їжу в тарілки.
В основну групу, крім класичних приладів та їх модифікацій, входять також прилади, призначені для:
- закусок;
- десертів;
- рибних страв;
- фруктів.
Зазвичай перед відвідувачем розкладений набір із 24 приладів: по шість видів ложок, ножів, виделок, а також ложечки для чаю. Здавалося б, достатньо просто вивчити призначення кожного приладу і можна спокійно йти у пристойний заклад, проте не все так просто. Існує безліч додаткових приладів, які нерідко зустрічаються за столом.
Розглянемо прилади, які зустрічаються найчастіше:
1 кавова ложечка
2 ложечка для чаю
3 ложечка для десертів
4 класична столова ложка
5 кондитерські щипці великого розміру, які служать для розкладки готової продукції
6 коктейльна ложка
7 спаржеві щипці
8 щипці для роботи з льодом
9 кондитерські щипці малого розміру для шоколаду і цукру
10 гільйотина для сигар (нерідко за столом можна зустріти і такий прилад, звісно, якщо в ресторані можна курити)
11 виделка, яка призначена для лимонів
12 виделка для сервірування (має два зубці, якими можна нанизувати невеликі холодні закуски)
13 кокотна виделка для гарячих закусок з риби
14 і 15 тупий лопатоподібний ніж, який призначений для других страв з риби і рибна виделка зі спеціальним поглибленням, необхідним для відділення кісток від риби
16 і 17 ніж і виделка для десертів
18 і 19 ще один різновид ножа і виделки для десерту
20 і 21 ніж і виделка, призначені для закуски
22 і 23 ще один різновид ножа і вилки, які призначені для поїдання закусок
24 разливальна ложка
25 і 26 столові ніж і виделка, які призначені для всіх видів других страв, за винятком риби
27 кондитерська лопатка для солодкого
28 лопатка для паштетів
29 подовжена рибна лопатка
30 лопатка, призначена спеціально для розкладки ікри
31 особлива ложка для поїдання морозива у формі лопатки зі злегка підігнутими краями
32 особливий грейпфрутовий ніж
33 ніж, який призначений для нарізки сиру
34 прилади для поїдання омарів
35 ніж для таких страв як піца
36 столові прилади, необхідні для нарізки м’яса
37 прилад для вичавки соку із лимону
38 щипці для рафінованого цукру
39 ложка для розкладання морозива
40 невелика поглиблена ложка для розкладки цукру
41 ложка і виделка, які призначені для того, щоб розкладати і перемішувати салати
42 салатні щипці
43 особливі щипці для розкладки спагетті
44 особлива виделка для спагетті
Крім тих рибних вилок, лопатки і ножів, які представлені на першому зображенні, також можна зустріти деякі модифікації даних столових приладів:
45 лопатка, яка призначена для розкладки страв з риби зі спеціальними прорізами
46 виделка з двома зубцями для оселедця
47 ще один можливий варіант приладів для поїдання гарячих закусок з риби
48 виделка для шпрот і сардин, нерідко зустрічається варіант, в якому відсутня перекладина зверху
Даний перелік приладів є досить універсальним, тому може стати в нагоді практично у будь-яких ситуаціях. Однак варто пам’ятати про те, що існує ще безліч різновидів приладів.
Наприклад, при відвідуванні елітного рибного ресторану ви можете здивуватися кількості поданих приладів при сервіруванні місця. У такій ситуації не варто соромитися та запитати у офіціанта, який прилад для якої страви призначений, адже вчитися новому ніколи не пізно.